Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/xn--grntelvalg-1cb.dk/public_html/templates/elvalg2017_5/functions.php on line 172

El-produkterne

Du kan finde de forskellige el-produkter med klimaeffekt på www.elpris.dk. Når du har indtastet dit postnummer og el-forbrug, kan du klikke på ”Kun Klimavalg” og dermed får du kun produkter frem, hvor el-selskabet har indikeret, at der er tale om et klimaprodukt. Her kan du sammenligne priserne mellem de aktuelle ”el-produkter med klimavalg”. Vær opmærksom på kampagnetilbud, som udløber.

Alle angivne el-produkter med klimavalg har fået samme grønne blad på elpris.dk. Du kan derfor ikke umiddelbart se forskel i kvaliteten af produkterne. Hvis du klikker på ”Vis mere” kan du se den beskrivelse af el-produktet, som el-selskabet selv har lagt ind.

For at give dig en vejledning i forskelle i kvaliteten bag disse gennemgår Rådet for Grøn Omstilling herunder indhold i og kvalitet af de mange produkter, du kan vælge.

Hvis du vil være sikker på som minimum at købe strøm fra vindmøller og/eller bidrage til opstilling af ny vedvarende energi, der kan producere mindst samme mængde el, som du selv har forbrugt, så skal du vælge et el-produkt mindst fra Klasse B. Vil du opnå mere effekt end det, så skal du vælge Klasse A. Herved sikrer du den største positive effekt for klimaet.

Hvis du ikke lægger vægt på, om dit strømprodukt købes fra vindmøller eller anden VE, og heller ikke på, at en ekstrabetaling med investering i VE fuldt kan opveje klimaeffekten af dit strømkøb, så kan du vælge et produkt i Klasse C.

Enkelte produkter markedsføres med klimaeffekt, men har i realiteten ingen effekt. Disse produkter ender i ”Klasse Ingen Effekt”. Dem anbefaler vi naturligvis ikke, at du køber.


”Global-Energi” fra SEAS-NVE:

Du betaler 12 øre ekstra pr. kWh. De 12 øre videresendes ubeskåret til den uafhængige ”Klimafonden”, der investerer pengene i ny vedvarende energi. ”Klimafonden” sørger for, at der produceres mindst samme mængde (100 %) vedvarende energi som den strøm, du indbetaler for. Da ”Klimafonden” er godkendt som almen velgørende fond, kan du ved at oplyse dit personnummer få skattefradrag for bidraget. Herved sparer du 4 øre af de 12 øre i skat. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Lys i Afrika-strøm” fra Eniig Energi:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra nyere danske vindmøller, og at for hver kWh, du køber, sender Eniig Energi 2 øre til køb af solcellelamper til fattige familier i Uganda, som så ikke behøver at bruge petroleum til deres ofte eneste lampe. For en almindelig dansk husholdning rækker det til to solcellelamper hvert år. Ved at købe ”Lys i Afrika-strøm” er du med til at reducere udledningen af CO2 i Uganda med en positiv klimaeffekt pga. reduceret anvendelse af petroleum til lys. Samtidig forbedres familiernes økonomi og livskvalitet. Strømmen købes fra danske vindmøller, der er under 2 år gamle. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

 


”Blue Energy Strøm” fra Blue Energy:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra danske vindmøller og solcelleanlæg som er højst 2 år gamle. Køb af strøm fra vindmøller og solcelleanlæg højst to år gamle vurderes at tilskynde til opsætning af nye anlæg og dermed have en positiv klimaeffekt. Blue Energy sælger udelukkende produkter, som bidrager til opsætningen af ny klimavenlig produktion. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Vindstød” fra Vindstød A/S:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra nye danske vindmøller fra selskaber, som udelukker sælger strøm fra vindmøller. Der leveres fortrinsvis strøm fra vindmøller, som er højst to år gamle. Køb af strøm fra vindmøller højst to år gamle vurderes at tilskynde til opsætning af nye vindmøller og dermed have en positiv klimaeffekt. Vindstød A/S sælger kun strøm fra danske vindmøller. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”NaturEl” fra Energi Fyn:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra danske vindmøller. NaturEl henvender sig til private og erhvervskunder med et forbrug på op til 100.000 kWh. For disse kunder købes oprindelsesgarantier, der dokumenterer køb af strøm fra danske vindmøller. Prisen fastlåses i 12 måneder, når aftalen indgås og ligger fast i hele leveringsperioden. Det er især fordelagtigt, hvis aftalen indgås på et tidspunkt, hvor markedsprisen er lav. Køb af strøm fra vindmøller med variabel alder vurderes at tilskynde til opsætning af nye vindmøller og at bevare ældre vindmøller i drift og dermed have en positiv klimaeffekt. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Vindstrøm” fra Elektron:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra danske vindmøller højst to år gamle. Vindstrøm er baseret på tilkøb til en ekstrapris på 8 øre pr. kWh. Køb af strøm fra vindmøller højst to år gamle vurderes at tilskynde til opsætning af nye vindmøller og dermed have en positiv klimaeffekt. VindStrøm sælges som et tillæg til Elektrons øvrige produkter. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Det Grønne Liv” fra Jysk Energi

Produktet baserer sig på 100 % dansk strømproduktion produceret på vind, biogas eller sol. Der tilstræbes i videst muligt omfang at købe certifikater lokalt, så vi støtter lokal energiproduktion. Produktet kan enten fås som et spotprodukt ”Det Grønne Liv”, eller et kvartalsprodukt ”Det Enkle Liv” eller ”Det lokale liv” hvor man også støtter den lokale forening. Alle nye privatkunder hos Jysk Energi får VE certifikater med i prisen.  Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

"Samstrøm REN" fra Samstrøm:

Produktet findes i to varianter, der begge baserer sig på spotprisen. Produktet baserer sig på køb af strøm fra 100 % danske vindmøller. Samstrøm køber udelukkende strøm fra danske vindmøller. Med den nuværende lave el-pris, så kan el-produkter med køb af strøm fra danske vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Basis El” fra Ørsted:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra Ørsteds egne danske havvindmølleparker uden merpris. Med produktet giver Ørsted garanti for, at man producerer nok strøm fra sine egne danske havvindmøller til, at det - som minimum - svarer til kundernes årlige el-forbrug. Med den nuværende lave el-pris, så kan el-produkter med køb af strøm fra både nye og ældre vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet, og produktet bidrager dermed til en positiv klimaeffekt. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

"MedVind" fra SE:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra 100 % danske vindmøller. Med den nuværende lave el-pris, så kan El-produkter med køb af strøm fra ældre vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet. ”medvind” koster 2 øre ekstra pr. kWh. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Dansk vindmøllestrøm” fra Gasel:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra 100 % danske vindmøller. Med den nuværende lave el-pris, så kan el-produkter med køb af strøm fra danske vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet. Du betaler 1 kr. pr dag oveni indkøbsprisen for strømmen. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

"go’vind energi" fra goenergi:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra 100 % danske vindmøller. Med den nuværende lave el-pris, så kan el-produkter med køb af strøm fra danske vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Vindstrøm - tilvalg” fra EWII A/S:

Produktet baserer sig på et tilvalg til eksisterende produkter med køb af strøm fra allerede opførte vindmøller. Tilvalget koster 2 øre ekstra pr kWh. Med den nuværende lave el-pris, så kan El-produkter med køb af strøm fra ældre vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet. Læs mere på el-handlerens hjemmeside

”AURA Vind” fra AURA Energi:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra 100 % danske vindmøller. Med den nuværende lave el-pris, så kan El-produkter med køb af strøm fra ældre vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet. ”AURA Vind” er et tilkøbsprodukt, som koster 1,56 øre ekstra pr. kWh. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Vindstrøm” fra SEF Energi:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra danske vindmøller. Víndstrøm er et tillægsprodukt til SEF Energis el-produkter – Standard, Fastpris og SupportEnergi – som der betales 2,5 øre pr. kWh for. Køb af strøm fra vindmøller med variabel alder vurderes at tilskynde til opsætning af nye vindmøller og at bevare ældre vindmøller i drift og dermed have en positiv klimaeffekt. Der findes også rene vindstrømsprodukter FleksVIND og DyrenesEnergi. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”KlimaEl vind - tilvalg” fra Eniig:

Produktet baserer sig på et tilvalg med køb af strøm fra vindmøller. Dette betaler du 4 øre pr kWh ekstra for. Med den nuværende lave el-pris, så kan El-produkter med køb af strøm fra både nye og ældre vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Klima El - tilvalg” fra NRGi:

Produktet baserer sig på et tilvalg med køb af strøm fra vindmøller. Dette betaler du 4 øre pr kWh ekstra for. Med den nuværende lave el-pris, så kan El-produkter med køb af strøm fra både nye og ældre vindmøller være med til at sikre deres forbliven på markedet. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.
 

”Klimavenlig el” af Verdo:

Produktet baserer sig på køb af strøm fra det biomassefyrede kraftvarmeanlæg i Randers. Klimavenlighed ved afbrænding af biomasse afhænger dog af en række faktorer, som ikke fremgår af produktets hjemmeside. Produktet koster 3 øre plus moms ekstra. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Klimatilvalg” fra GNPower:

Produktet baserer sig på køb af oprindelsescertifikater fra norske vandkraftanlæg. Det vurderes ikke sandsynligt, at køb af oprindelsescertifikater fra norske vandkraftanlæg vil tilskynde til udbygning af vandkraftanlæg eller have en direkte effekt for klimaet. Tilvalget koster et abonnement på 10 kr. om måneden. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”Klimavalg” fra Østkraft Forsyning A/S:

Produktet ”KlimaValg” koster 10 øre ekstra, samt et abonnement på 10 kr. pr. måned. Beløbet går ubeskåret til opsætning af nye solceller på Bornholm. Køb af ”Klimavalg” giver ingen garanti for, at der fra de opsatte solcelleanlæg produceres lige så megen strøm, som der er indbetalt for. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

”CO2-neutral el” fra OK: 

Produktet baserer sig på annullering af udledningsrettigheder i EU’s CO2-kvotemarked. Hvis kvotemarkedet havde været et marked i balance uden et stort antal overskudskvoter, så ville et udkøb i princippet lede til klimaneutralitet, da andre så får fjernet retten til CO2-udledning. Sådan fungerer kvotemarkedet bare ikke. I praksis er der desværre tilladt et meget stort overskud af udledningsrettigheder, og selv med den nyeste reform af EU’s CO2-kvotemarked kan annullering af kvoter kun forventes at have en meget begrænset effekt inden 2030. På længere sigt vil annulleringen have en stigende effekt, men det vil ikke betyde reduktion af CO-udledninger der svarer en-til-en til udledningen fra dit elforbrug. Navnet på produktet vurderes dermed misvisende. Læs mere på el-handlerens hjemmeside.

Grøntelvalg.dk er en del af Rådet for Grøn Omstillings arbejde for en bæredygtig omstilling af samfundet.